Saturday, May 28, 2011

ketupat sotong (manis)



Bahan-bahan ( 5 orang makan )

* 10 ekor sotong segar-sederhana besar-bersihkan
* Beras pulut-angaran. basuh & toskan.
* 2 kerek Ni'san/gula melaka (biasa kalau guna gula Melaka warna sedikit cerah)(rasa la manis ke tak)
* santan dari satu biji kelapa
* Sedikit Garam
* Daun pandan 2/3 helai
* pengcukil gigi/lidi

Cara-cara

1. Bersihkan sotong. Masukkan beras pulut yang telah dibersihkan hingga padat kedalam sotong yang telah dibersihkan.
2. Kepala Sotong disematkan kebadan sotong dengan pencungkil gigi agar pulut tidak terkeluar.
3. Susun kedalam periuk, dan masukkan santan dan simpulan daun pandan, gula melaka/Ni'san,Garam sambil dikacau sehingga mendidih.
4. Rasalah manis dan lemaknya. Angaran pulut masak adalah seperti kita memasak nasi.

No comments:

Post a Comment